top of page
Yazarın fotoğrafıAttila Gursel

Canavarın Mirası (Legacy of the Beast)

Grup 1975 yılının Noel günü Steve Harris tarafından İngiltere'nin başkenti Londra'da kuruldu. Bugüne kadar 16 stüdyo albümü, 11 konser albümü, 4 EP (normal albümden daha kısa 4-5 şarkı içerir) ve 7 derleme albüm olmak üzere 38 albüm yayınladı ve kesin olarak bilinmese de tahminen 100 milyonun üzerinde albüm sattığı düşünülmektedir. 1980 yılında kendi adlarıyla çıkardıkları albümden hemen sonra dünya çapında üne kavuşan grup birçok defalar altın plak, gümüş plak ve bronz plak ödülleri kazandı. Özellikle 1980'li yıllarda peş peşe çıkardıkları albümlerle büyük başarı, ün ve para kazandı. Grup üyeleri zaman içerisinde bir çok kez değişmiş olsa da kuruluşundan 44 yıl sonra Canavarın Mirası adlı turneleriyle adından hala söz ettiren grup, bugün artık bir müzik grubundan ziyade bir holding.

Kim mi? Tabi ki Iron Maiden.



Lise yıllarımda tedavi edilemez bir heavy metal dinleyicisiydim. Okuldan gelir gelmez, o zamanın kasetçalarlarında Ankara Moda çarşısının alt katlarındaki Dorian Gray isimli vitrini Heavy Metal albüm kapaklarıyla süslü plakçıdan kasetlere kayıt yaptırdığımız metal kasetlerini son ses dinler elimizle elektro gitar çalar gibi yapardık. Bu dönemin benim için en gözde grupları da Kiss, Deep Purple, Judas Priest, Accept, Anthrax ve elbette Iron Maiden'dı. Sonradan Metallica ve Guns N' Roses da ilk gruba katıldı ama hiçbiri Iron Maiden'ın yerini tutamadı.



44 yıllık bu metalci dedeler (gerçekten dede olmuşlar) bugün hala aynı heyecan ve iştahla metal yapıyorlar. 2018 yılının Mayıs ayında Estonya'nın Tallinn kentinde başlattıkları Canavarın Mirası Dünya Turu bu yılın Temmuz ayında bu sefer Amerika Kıtasında devam edecek.

Türkiye'de de Iron Maiden Holdings Limited şirketi "Iron Maiden" ibareli markalarını 2011 yılında 9, 16, 25 ve 41 nolu sınıflar için tescil ettirmiş. Yani şirket şu ürün ve hizmetler için marka tescilini yaptırmış:

  • 09 -Veri işleme makineleri; öğretim ve öğretim aracı; modemler; manyetik bantlar, diskler, kartlar ve teller; makine tarafından okunabilen verileri taşıyan veya içeren veri taşıyıcıları; optik diskler; bilgisayar programları; tümü ses, veri ve görüntülerin kaydedilmesi, iletilmesi, işlenmesi veya çoğaltılması için cihaz ve aletler; öğretim araç ve gereçleri; televizyon alıcı setleri; kameralar; gramofon kayıtları, kompakt diskler; manyetik bantlar ve manyetik diskler; CD'ler, DVD'ler, kaset kayıtları; video ve ses kaydı; sinematografik film ve fotoğrafik asetatlar; Animasyon çizgi filmleri; manyetik olmayan ve optik veri kayıt malzemeleri; hepsi televizyon, video veya bilgisayar alıcıları veya video görüntüleme üniteleri ile kullanım için uyarlanmış oyun ve eğlence cihazları; elektronik video ve bilgisayar oyunları aparatı; önceden kaydedilmiş video kasetleri; bilgisayar ve video oyunları; yukarıda belirtilen tüm mallar için parça ve bağlantı parçaları.

  • 16 -Basılı malzeme; kağıt; karton; Kırtasiye; kitap ve dergiler; çizgi; haber bültenleri, takvimler, sözlükler; hediye ambalaj kağıdı, tebrik kartı, davetiye, resim kartı, kartpostal; çıkartmalar, basınca duyarlı etiketler; resimler, fotoğraflar; yazdırır; fotoğraf albümleri, pul albümleri; afişler; puanlama kartı pedleri; raflara sabitlemek için dekoratif kağıt şeritler; kalemler, kurşun kalemler; kalem ve kurşun kalem kutuları ve tenekeleri; kağıt ağırlıkları; yapıştırıcılar; sanat ve el sanatlarında kullanılmak üzere ve set halinde satılan aletler ve aletler; sanatçıların malzemeleri; boya fırçaları; öğretim ve öğretim aracı; Kağıt oynamak; baskı blokları; plastik poşetler ve kağıt poşetler; paketleme materyali; yukarıda belirtilen tüm mallar için parça ve bağlantı parçaları; Nota.

  • 25 -Giyim, ayakkabı, şapka; ceketler, anoraklar, pantolonlar, etekler, gömlekler, Tişörtler, sweetshirtler, polo gömlekler, bluzlar, örme giyim eşyası ve örme malzemelerden yapılmış giyim eşyaları, spor giyim eşyaları, eşarplar, kot pantolonlar, kravatlar, şapkalar, kepler, beyzbol kepleri.

  • 41 -Eğlence hizmetleri; performans hizmetleri; kayıt stüdyosu hizmetleri; eğlence üretimi; film, televizyon programı, ses, video ve sinematografik kayıtların yapımı; müzik yayıncılığı hizmetleri, metinlerin yayınlanması.



Grubun (ya da şirketin) resmi internet sayfası ironmaiden.com adresinde bu emtialardan tişört, sweetshirt, şapka, oyuncak, maske, anahtarlık, kupa, poster satıldığı gibi Trooper marka bira ve Bruce Aeris marka saatleri de edinmek mümkün. Bütün bunların dışında Iron Maiden isimli çizgi romanları ve en önemlisi yine aynı adlı video oyunları da şirketin ürünlerinden.

İşte size efsane heavy metal grubunu anlatma sebebim tam da bu yüzden. Geçtiğimiz ayın sonunda Iron Maiden 3D Realms şirketini Ion Maiden oyunu dolayısıyla marka hakkına tecavüzden dava etti ve tam 2 milyon dolar tazminat istedi.


Dava metninde Iron Maiden, bu birinci şahıs nişancı (first-person shooter) tip oyun için, Iron Maiden’ın itibarını zedelemeye çalışan inanılmaz derecede bariz bir marka ihlali diyor. Grup ayrıca, oyunun “görünüm, ses ve genel ticari izlenimdeki Iron Maiden markasıyla neredeyse aynı olduğunu, tüketiciler arasında karışıklığa neden olacağını, kendi oyunları Canavarın Mirası'na benzeyen çok güçlü bir etkiye sahip olduğunu" iddia ediyor.


Shelly Harrison

Davacı, Ion Maiden'ın kahramanı Shelly Harrison'ın adının Iron Maiden basçısı Steve Harris adının bir kelime oyunu olduğunu ve oyunun logosunda görünen kafatasının Iron Maiden'ın maskotu Eddie'nin kesik başından oluşturulduğunu iddia edecek kadar ileri gidiyor.


Eddie

Davanın haberine cevaben yayınlanan bir dizi tweette 3D Realms, grubun iddialarını “adaleti yanıltıcı” olarak nitelendirip, davadan resmi olarak haberdar olduklarında seçeneklerini gözden geçireceklerini ve gerekli kararları alacaklarını söylediler.

"Iron Maiden hakkında olumsuz bir şey söylemem beni üzüyor olsa da, bu dava bana inanılmaz derecede aptalca görünüyor. İlk olarak, Iron Maiden isimlerini kendileri icat etmedi. (Iron Maiden Demir Bakire önünden açılıp kapanır ve iç kısmı sivri uçlarla kaplı demir bir dolaptan oluşan, bir insanı içine almaya yetecek kadar büyük farazi bir işkence aletidir.) Ayrıca dava metnine grup hayranlarının iki oyunu karıştırma örnekleri eklenmiş olsa da gerçek hayranlarının nasıl böyle bir karıştırma yapabileceklerini anlamıyorum. Evet, hem oyunun yazı tipi ve hem de grubun yazı tipi köşelidir, ancak yine de uzaktan benzer görünmüyorlar. Ve bu kafatası, Eddie'ye Janick Gers'in Maria Brink'e benzediği kadar benzerlik gösteriyor." diye sosyal medyadan hayal kırıklığını belirten 3D Realms da sanırım bizim gibi mahkemenin sonuçlanmasını merakla bekleyecek.



33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
bottom of page