top of page
Yazarın fotoğrafıAttila Gursel

İntikam benim, gece benim, ben Batman’im*


Valencia İspanyol Futbol Ligi LaLiga’nın en köklü futbol kulüplerinden birisi. Geçenlerde kuruluşunun 100. yılını kutladı. 100. yıl amblemi kulübün sembolü olan yarasa ve altında 1919-2019 ve sonsuz işaretinden oluşuyordu. Bu aslında 2014 yılında başlayan bir tartışmaya da gönderme yapıyordu. 2012 yılında formalarda kullanılmak üzere tasarlanan yeni yarasa logosunun Valencia FC Avrupa Birliği Fikri Haklar Ofisine (EUIPO) başvurusunu yaptı. Yayın aşamasında Batman (Yarasa Adam) yaratıcıları DC Comics EUIPO nezdinde Valencia’nın yarasa logo başvurusuna itiraz etti. Bu itiraza karşılık kulüp yarasa amblemini 1921 yılından beri kullandıklarını, oysa ünlü süper kahraman Batman’in DC tarafından 1939’da ilk defa yayına çıktığını savundu. Ancak Valencia bu amblemi hiç kullanmadı ve ileride kullanmayı düşünmediklerini de açıkladı.


Yarasa aslında Valencia şehri için de önemli bir sembol. Kökleri 13. yüzyıla uzanan bir söylentiye göre Moorlar’dan Valencia’yı geri alırken Kral I. James’in bayrağına bir yarasa konar ve bunun şansına ve iyeye işaret olduğuna inanan kral savaşı kazandıktan sonra yarasa sembolünü şehrin sembolü yapar.

Valencia Mart ayının başlarında resmi internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarla hem DC’ye cevap vererek ortalığı kızıştırmış hem de amblemlerinden vazgeçmeyeceklerini mizahi (!) bir dille anlattı.

“DC Comics söylüyor diye yarasayı kullanmayı kesmeyeceğiz, yarasalar üstünde dünya çapında hak iddia edebilecek hiçbir ticari marka yoktur.” diye EL Confidencial gazetesine röportaj veren bir yetkili biraz da ağır bir dille şunu da eklemiş: “Kulübümüz göğsünde bir yarasayla ilk kez oynadığında Amerika’da hala bizon kovalıyorlardı.”




[*] I am vengeance, I am the night, I am Batman.


35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
bottom of page